CDV INFO
Image default
Auto

Is leasen voordelig voor een zzp’er?

Ben je net een eigen onderneming gestart? Dan word je overspoeld met allerlei paperassen die zo snel mogelijk in orde moeten gebracht. Ook word je gebeld door verschillende bedrijven die jou de voordeligste energie, gas, telefonie en nog veel meer kunnen regelen. En dan word je plots de vraag gesteld of je een auto voor het werk wilt? Eigenlijk heb je zelf een auto op de stoep staat die nog in perfecte staat is. Maar misschien is leasen niet zo’n slecht idee, want tegenwoordig doet bijna elk bedrijf het. Toch is het goed om uit te maken of het ook voor jou voordelig is.

Optie 1: ik heb een privéauto

Veel startende zzp’ers hebben al een auto. Indien dit bij jou ook het geval is mag je 0,19 eurocent per kilometer van de winst aftrekken. Natuurlijk geldt dit enkel voor de zakelijke ritten. Ook als je een auto huurt, geldt dit principe. Let wel dat het niet is toegelaten om btw van de aanschafprijs af te trekken. Dit omdat de auto een private aankoop was. Je kunt wel de btw aftrekken op onderhoud en gebruik bij zakelijke ritten.

Optie 2: bus leasen

Teken je als zzp’er bijvoorbeeld voor een Volkswagen Transporter leasen? Dan mag je deze auto niet rekenen tot je eigen vermogen, want de leasemaatschappij blijft de eigenaar. Daardoor neem je als zzp’er minder verantwoordelijkheid. Wel ben je verantwoordelijk voor de kosten van het gebruik van de auto en dien je er maandelijks btw voor te betalen. Indien je de auto ook voor niet-zakelijke ritten wenst te gebruiken, dien je wel rekening te houden met de bijtelling. Hierbij geldt: hoe zuiniger de auto, hoe minder bijtelling. Overweeg dus voldoende de voor- en de nadelen van leasen alvorens je een contract aangaat.

https://www.busleasen.com

Gerelateerde artikelen

Tips voor de aankoop van een tweedehands auto

Agrarisch advies

Heel veilig inparkeren met een achteruitrijcamera