CDV INFO
Image default
Auto

Hoe gebruikte banden voor een auto te kiezen

Gebruikte banden kunnen problemen hebben met slijtage, leeftijd en droogrot. Een gebruikte band kopen is goedkoper, maar moet in bijpassende sets worden gedaan om gevaar te voorkomen.
Nieuwe banden kopen voor uw voertuig kan duur zijn, vooral als u een volledige set koopt. Om geld te besparen kiezen sommige voertuigeigenaren voor gebruikte banden. Hoewel ze niet in een zo goede staat verkeren als een nieuwe band, zijn gebruikte banden aanzienlijk goedkoper en kunnen ze een veilig alternatief bieden zolang ze aan bepaalde criteria voldoen. Voordat u gebruikte banden aanschaft, moet u de banden die u wilt kopen volledig inspecteren op schade en slijtage. U moet bij het zoeken naar gebruikte banden ook beslissen of u een enkele band, een paar banden of een bijpassende set van vier banden wilt kopen.

Rekening houden met de kwaliteit van de banden

Als u op zoek bent naar gebruikte banden, is het eerste wat u wilt bekijken de bandenkwaliteit. Hoewel niet zo goed als een nieuwe band, moet een gebruikte band een voldoende hoeveelheid loopvlak hebben, over het algemeen in goede staat zijn en geen overmatige slijtage op de hoeken van het loopvlak hebben.

Stap 1: Controleer op bandenslijtage. Kijk goed naar het loopvlak van een band voordat u koopt.
Banden met onvoldoende loopvlak maken het moeilijk om de grip te krijgen die u nodig hebt om te draaien of op gladde wegen te blijven.

Tip: sommige banden hebben slijtage-indicatoren. Je vindt deze in de groeven van het loopvlak. Als het loopvlak versleten is tot op het niveau of zelfs met de slijtage-indicatoren, hebben de banden niet voldoende loopvlak.

Stap 2: Zoek naar het slijtagepatroon van de band. U moet ook het slijtagepatroon van de band inspecteren.
Een ongelijkmatig versleten band geeft aan dat het op een voertuig was dat niet in lijn was. Koop alleen gebruikte banden die zelfs slijtage vertonen om voortijdig falen van de band te voorkomen.

Waarschuwing: koop geen banden met draden die op de rand van het loopvlak zichtbaar zijn. Banden met blootliggende draden zijn een goede kandidaat voor defecten en zijn gevaarlijk om op te rijden.

Stap 2: Bepaal de leeftijd van de banden. Zoek naar een datumstempel op de zijwand om de leeftijd van de band te bepalen.

Deze datumstempel bestaat uit vier cijfers samen, met de week van het jaar eerst gevolgd door het jaar. 0710 betekent bijvoorbeeld dat de band in de zevende week van 2010 is geproduceerd, terwijl een datumstempel van 4915 aangeeft dat de band eind 2015 tijdens de 49e week is gemaakt. Probeer bij aankoop van een gebruikte band geen banden te kopen die ouder zijn dan vijf jaar. Banden ouder dan vijf jaar hebben de neiging om droogrot te ontwikkelen en kunnen mogelijk vaker falen dan nieuwe banden.

Stap 3: Zoek naar droogrot. Droge rotting op een band kan leiden tot uitval van de band. Inspecteer de zijwand van de band op zoek naar kleine scheuren om te controleren op droogrot. Als er aanvankelijk geen scheuren zichtbaar zijn, knijpt u ongeveer drie centimeter van de zijwand om te zien of er barsten optreden. Voer deze test op verschillende punten rond de band uit, waarbij u beide zijden van de band controleert.

Stap 4: Controleer op bandreparaties. U moet ook elke band die u wilt kopen inspecteren om te zien of deze gerepareerd is. U bent op zoek naar pluggen of patches die aangeven dat de band in het verleden een lekke band heeft gehad. Koop vooral geen banden met gerepareerde plekken. Als u geen keuze hebt, bijvoorbeeld in geval van nood, vraag dan om korting op de band.

Deel 2: Een enkele band kopen

Wanneer u een enkele gebruikte band koopt, moet u rekening houden met enkele factoren. Naast de staat van de banden, moet u proberen de band, zowel qua maat als qua staat, af te stemmen op de banden die zich al in uw voertuig bevinden.

Stap 1: Bepaal of de band overeenkomt. Vergelijk de band die u wilt kopen met de band die u vervangt.
Als de reparatiewerkplaats om de een of andere reden geen banden meer heeft die u wilt, moet u de specialist vragen welke alternatieven ze op voorraad hebben.

Wanneer u afzonderlijke banden op uw auto plaatst, moet u controleren of de band een eenrichtingsband is. Bij eenrichtingsbanden gaat het loopvlak in een bepaalde richting en als het niet goed wordt gedraaid, zal het geen goede goede grip op de weg bieden.

Stap 2: Controleer de profieldiepte. Elke vervangende band die u koopt, moet evenveel of meer loopvlak hebben dan de tegenovergestelde band.Dit helpt voortijdige uitval van banden voorkomen en zorgt ervoor dat u voldoende grip op uw banden heeft. 

Stap 3: Bepaal de bandbreedte. U wilt banden van dezelfde breedte vinden om ervoor te zorgen dat u de grip en stabiliteit krijgt die u nodig hebt van de vervangende band en die er tegenover op dezelfde as.
De breedte wordt gemeten in millimeter en is de afstand tussen de binnen- en buitenrand van het loopvlak van de band. U kunt de breedte direct achter de bandtype-aanduiding vinden.

Stap 4: Controleer de beeldverhouding. De beeldverhouding van een band is zijn hoogte in vergelijking met zijn breedte. Als een band bijvoorbeeld een beeldverhouding van 65 heeft, is de hoogte gelijk aan 65 procent van de breedte van de band. U wilt een band vermijden met een beeldverhouding die te veel kleiner of groter is dan die van de tegenoverliggende band op dezelfde as. Voor het grootste deel moet de gebruikte band binnen een 1/4 inch omtrek van de rest van de banden op uw voertuig zijn om problemen te voorkomen.

Deel 3: Een paar of een bijpassende set kopen

Bij het kopen van meer dan één band, zijn er andere belangrijke factoren die een rol spelen dit geldt ook bij het kopen van afgestemde sets en bandenparen. Sommige dingen om in gedachten te houden, zijn onder meer het aanpassen van de breedte en hoogte-breedteverhoudingen van de gebruikte banden, althans voor de banden op elke individuele as. Je hebt wat speelruimte als het gaat om slijtage van het profiel en het loopvlakpatroon bij het kopen van gebruikte banden.

Stap 1: Koppel banden per paar. Bij het kopen van afgestemde paren, is het allerbelangrijkste om de bandbreedtes en hoogte-breedteverhoudingen aan te passen. Als de bandhoogte niet wordt aangepast, kan dit leiden tot extra slijtage aan het differentieel en de cv-verbindingen, wat uiteindelijk de handling van het voertuig kan beïnvloeden.
U moet ook de bandentypes op elkaar afstemmen en ervoor zorgen dat auto’s de letter P hebben voor personenauto’s en lichte vrachtwagens de letters LT hebben voor lichte vrachtwagens aan het begin van de cijfercode op de zijwand.
Hoewel niet zo belangrijk als de breedte of hoogte-breedteverhouding, moet het loopvlakpatroon op een bij elkaar passend paar banden zo dicht mogelijk bij hetzelfde zijn.

Stap 2: ontvang een overeenkomende set. Bij het kopen van op elkaar afgestemde bandensets, hoeft u niet alle banden op elkaar af te stemmen. Zolang de twee voorbanden overeenkomen en de twee achterbanden overeenkomen, moet je in orde zijn.

Tip: door een goede bandrotatie kunnen uw banden langer meegaan. Hierdoor kan de band na verloop van tijd gelijkmatiger slijten als gevolg van een gelijkmatige hoeveelheid gewicht op voor- en achterbanden.
Het vinden van een goede set gebruikte banden voor uw voertuig is eenvoudig, zolang u bepaalde factoren in gedachten houdt. Dit omvat het matchen van banden op dezelfde as, het controleren van de gebruikte band op loopvlakslijtage en beschadiging, en ervoor zorgen dat de gebruikte band in goede staat is en geen droogrot heeft. Houd er bij het kopen van gebruikte banden rekening mee dat ze elke 11,000 kilometer worden gedraaid om ervoor te zorgen dat ze langer meegaan. Als u hulp nodig heeft bij het draaien van uw banden, neem dan contact op met een van onze deskundige monteurs om het werk voor u te doen.

https://www.budgetbanden.com