CDV INFO
Image default
Dienstverlening

Taxi veiligheid: maatregelen om passagiers te beschermen

Of je nu even snel de stad in wilt of een taxi rit Schiphol nodig hebt, veiligheid staat voorop. Gelukkig zijn er heel wat dingen gedaan om ervoor te zorgen dat je veilig met de taxi kunt reizen. Hier bespreken we enkele belangrijke maatregelen om jou te beschermen. Meer weten? Blijf lezen!

Gelicentieerde chauffeurs

Het begint allemaal met ervoor zorgen dat de taxichauffeur een licentie heeft. Dat betekent dat ze de juiste opleiding hebben gehad en achtergrond checks hebben doorstaan om zeker te zijn dat ze geschikt zijn om passagiers te vervoeren. Als je in een taxi stapt, kijk dan altijd even of de chauffeur zijn vergunning op een zichtbare plek heeft hangen.

Identificatie van de taxi

Niet alleen de vergunning van de chauffeur is belangrijk, maar ook de taxi zelf moet je herkennen. Veel taxi’s hebben een nummer dat je aan de buitenkant van de auto kunt zien. Dat nummer moet overeenkomen met het nummer dat is geregistreerd bij de lokale autoriteiten. Voordat je instapt, is het slim om dat nummer op te schrijven. Mocht er iets gebeuren, dan kun je het delen met vrienden of familie als extra voorzorgsmaatregel.

Veiligheidsgordels gebruiken

Tijdens een taxirit moet je in de meeste landen verplicht je veiligheidsgordel dragen. Doe dat altijd, zelfs als de chauffeur er niet specifiek om vraagt. De veiligheidsgordel is er om levens te redden als er iets misgaat, dus jouw veiligheid staat voorop.

Controleer de staat van de taxi

Als je de taxi instapt, kijk dan ook even naar de staat van de auto. Check of de taxi schoon is en goed is onderhouden. Als je problemen ziet, zoals kapotte stoelen of een kapotte airconditioning, zeg dit dan tegen de chauffeur en denk erover om een andere taxi te nemen. Je verdient een comfortabele en veilige rit.

Gebruik vertrouwde taxi-apps

Vandaag de dag zijn er veel taxi-apps beschikbaar waarmee je eenvoudig een rit kunt bestellen en bijhouden. Deze apps hebben vaak handige veiligheidsfuncties, zoals het delen van de rit met vrienden of familie, het controleren van de chauffeur en het realtime volgen van de route. Het is slim om vertrouwde taxi-apps te gebruiken, want dat voegt een extra laag veiligheid toe aan je reis. Veiligheid in de taxi staat voorop. Jij als passagier hebt hierin een belangrijke rol. Simpele stappen zoals het checken van de vergunning, herkennen van de taxi, en altijd je veiligheidsgordel dragen, dragen bij aan jouw bescherming tijdens de rit. Wees alert en zorg goed voor jezelf!