CDV INFO
Image default
Kinderen

Kinderspeelgoed: wat is tegenwoordig populair?

Mooi kinderspeelgoed heeft zich door de jaren heen enorm ontwikkeld. Van houten loopfietsjes en poppen(huizen) zijn we inmiddels aanbeland bij videospelletjes, interactieve poppen van mensen én dieren die geluiden maken en kunnen opnemen, en laserpistolen. Speelgoed is tegenwoordig veel meer dan een bouwwerk van hout of een stuk stof, maar bestaat voor een groter deel uit elektronische onderdeeltjes. Met lichtjes en geluiden wordt het speelgoed tot leven gebracht en de creativiteit van het kind aangewakkerd. Hierdoor wordt spelen nog leuker en interactiever, het kind verzint ook niet altijd meer alles zelf. Sommige poppen laten bijvoorbeeld ingesproken zinnetjes horen waardoor ze lijken te praten.

Bordspellen ook digitaler

Niet alleen poppen en knuffels zijn tegenwoordig voorzien van allerlei digitale snufjes. Ook bordspellen, bijvoorbeeld, hebben allerlei technische toevoegingen gekregen. Zo is er een versie van Monopoly waarbij je met een creditcard via een elektronisch kastje je onroerend goed kan afrekenen, in plaats van met de ouderwetse geldbriefjes. Daarnaast hebben de ouderwetse klapperpistooltjes – waar je nog papiertjes in moest doen om een klapperend geluid te maken – inmiddels plaats gemaakt voor laserpistolen met geluid en lichtstralen. Ook zwaarden (en lichtzwaarden, zoals we die in Star Wars tegenkomen) hebben nu geluiden van respectievelijk kletterend staal en piepende laserstralen. Ook zijn speelgoedkassa’s voorzien van scanners met licht en geluid. Kinderen kunnen dus op allerlei manieren nog realistischer spelen.

Welk speelgoed is daardoor minder populair?

Door de overweldigende hoeveelheid digitaal speelgoed, waarmee kinderen nog realistischer kunnen spelen, hebben sommige stukken speelgoed aan populariteit ingeleverd door de jaren heen. De eerder genoemde categorie ‘bordspellen’ kent ook spellen die niet gedigitaliseerd zijn en daardoor minder aantrekkelijk zijn voor jonge kinderen die spellen met licht en geluid gewend zijn. Ook zullen houten fietsjes of speelpaarden van hout minder populair zijn. Het is lastig om hout te bewerken met elektronische onderdeeltjes, waardoor het kinderen mogelijk minder aanspreekt. Toch weten veel mensen de echte klassiekers zoals twister, mens erger je niet en andere spellen nog altijd te vinden. De nostalgie die ermee gemoeid gaat maakt dat deze spellen blijvend populair zijn.