CDV INFO
Image default
Bedrijven

Faillissement aanvragen

Heb je hoge schulden en bent je gestopt met de aflossing hiervan? In bepaalde gevallen kun je uitstel van betaling aanvragen. Ook kun je schuldsanering aanvragen. Bij uitstel van betaling krijg je zoals de benaming al aangeeft, uitstel. Je hebt een langere periode om de schuld te betalen. Bij schuldsanering moet je een streng traject doorlopen om weer een keurig financieel plaatje te krijgen. Aan het eind van het traject zal je resterende schulden niet meer hoeven te betalen.

Toch is het niet in elk geval mogelijk om voor bovenstaande opties te kiezen. In een dergelijk geval zal je dan faillissement moeten aanvragen. Maar hoe werkt dit precies en is dit voor eenieder mogelijk? Er zijn wel bepaalde criteria waaraan je moet voldoen, voordat je faillissement kan aanvragen:

Je moet minstens twee of meer schulden hebben, waarvan 1 opeisbaar is. Een schuld is opeisbaar wanneer de betalingstermijn voorbij is en de schuldeiser dus het recht heeft om het geld per direct te innen;

Je hebt schulden bij minstens twee of meer schuldeisers. De schuldeiser kunnen zowel personen als bedrijven zijn;

Je bent gestopt met betalen. Betalen in kleine delen, wordt niet gezien als reden voor faillissement. Je hebt in zo’n geval dus nog genoeg om de schuld in termijnen (hoe klein het bedrag dan ook is), af te lossen.

Hoe vraag je faillissement aan?

Het aanvragen van faillissement gebeurt bij de rechtbank in jouw eigen woonplaats. Bij het doen van deze aanvraag vul je het formulier “Eigen aangifte faillietverklaring” in. Je bent niet verplicht om een advocaat te hebben die je bijstaat in dit proces. Je moet wel aanwezig zijn tijdens de zitting, waarin jouw zaak zal worden behandeld.

Vertegenwoordiging in de rechtszaal

Hoewel het niet verplicht is een advocaat te hebben, kan het toch wenselijk zijn om een advocaat in te schakelen. Beeld je maar in dat je maanden tot zelfs jarenlang het hoofd boven water hebt geprobeerd te houden. Dit is helaas niet gelukt en na alle stress moet je ook nog eens jezelf vertegenwoordigen in de rechtszaal. Na dit alles, kan het fijn zijn om iemand naast je te hebben die zich focust op jouw belang. Ben je op zoek naar de juiste vertegenwoordiger voor jou? Bezoek dan Rechtnet advocaten Helmond.