CDV INFO
Image default
Bedrijven

Wat je moet weten over zorgvergelijker 2024

Elk jaar is er weer veel te doen over het onderwerp eigen risico bij de zorgverzekering. In het begin van 2023 is er vastgesteld dat het eigen risico van 385 euro blijft tot 2026. Daarnaast is er een nieuwe regeling van het eigen risico bepaald. Het idee is ontstaan dat het eigen risico wordt verspreid over verschillende zorgbehandelingen. Dat betekent dat je maximaal per behandeling 150 euro betaalt. Dat zorgt ervoor dat je dus elke behandeling maximaal een vast bedrag betaalt tot je aan je maximale eigen risico zit van 385 euro. Of maximaal 885 euro eigen risico als je dat zelf vrijwillig hebt ingesteld. 

Voordeel van dit nieuwe eigen risico systeem

Het voordeel van dit nieuwe eigen risico systeem is vooral voor mensen met weinig zorg. Ben je een chronisch patiënt dan heb je niet veel aan dit eigen risico systeem. Idee achter dit systeem is om mensen beter te laten nadenken of ze echt wel zorg nodig hebben. Nu is het zo dat mensen geen rem hebben als ze hun eigen risico hebben betaald. Dit nieuwe systeem van eigen risico geldt vanaf 2025 en verdere details moeten nog door het kabinet worden vrijgegeven.  

De basisverzekering in 2024

Belangrijkste, en verplichte, deel van de zorgverzekering is de basisverzekering. Veel zorg in Nederland wordt vergoed door de basisverzekering. Qua zorg kun je denken aan een operatie in het ziekenhuis, ambulance vervoer, medicijnen of een bezoek aan de huisarts. Zit de zorg niet in de basisverzekering dan kun je dat inschakelen bij de aanvullende verzekering. Bij aanvullende verzekeringen zitten zorg zoals bijvoorbeeld huidtherapie, alternatieve geneeswijzen en fysiotherapie.  

Welke soorten basisverzekering zijn er in 2024?

Inhoud van de basisverzekering is bij alle verzekeraars hetzelfde, omdat de overheid dat zo heeft bepaald. Echter kunnen de vergoede kosten wel verschillen per zorgverzekeraar. Je hebt de mogelijkheid om te kiezen uit een naturaverzekering budget waarbij je een beperkte zorgkeuze hebt. Daarnaast heb je de naturapolis en combinatiepolis met een ruime zorgkeuze. En je hebt de restitutiepolis met een volledig vrije zorgkeuze. Hoe de basisverzekering in 2024 gaat worden is nog niet bekend en wordt november 2023 bekendgemaakt. Wel is het zeker dat de meeste zorg ook gewoon in 2024 in het basispakket blijft. Er zullen waarschijnlijk wat vergoedingen worden uitgehaald of worden uitgebreid. 

Hoe zit het met de aanvullende verzekeringen in 2024?

Elk jaar is er weer veel te doen om aanvullende verzekeringen. Inhoud van een basisverzekering is dus bepaald door de overheid, maar aanvullende verzekeringen mogen zorgverzekeraars helemaal zelf bepalen. Zo kunnen zij zelf instellen wat de premie en inhoud wordt van de aanvullende verzekering. Ook kunnen zorgverzekeraars bepalen wie ze accepteren. Wat de inhoud gaat zijn van aanvullende verzekeringen voor 2024 bij zorgverzekeraars wordt in november 2023 bekendgemaakt. Dan komen alle zorgverzekeraars met nieuwe informatie over hun verzekeringen.

Tip: Gebruik de zorgvergelijker 2024 op Kiesmakkelijk.nl.