CDV INFO
Image default
Verbouwen

Opruimen van een werf

Puin, materiaalresten, houtsnippers… tijdens de werkzaamheden op een bouwwerf ontstaat er veel afval. Dit afval mag niet blijven liggen. Je moet het regelmatig opkuisen en afvoeren. Op deze pagina lees je waarom dit zo belangrijk is en hoe je deze opruimacties best organiseert. 

Waarom regelmatig opruimen zo belangrijk is

Een werf opruimen is nu niet meteen de leukste klus. Toch is het een zeer belangrijke taak door volgende redenen:

  1. Veiligheid – Een hoop rommel die in de weg ligt kan tot gevaarlijke situaties leiden. Er is bijvoorbeeld struikelgevaar of het gevaar om jezelf te verwonden. Door alles netjes op te ruimen verhoog je de veiligheid op het werfterrein. Daarom leggen preventieadviseurs zo vaak de nadruk op een propere werkomgeving.
  2. Efficientie – Het opkuisen van een werf verhoogt de efficiëntie. Je bewaart makkelijker het overzicht en je moet minder materiaal verplaatsen wanneer je aan bepaalde werken begint. Denk bijvoorbeeld aan een vernieuwbouw, waar verschillende fasen (afbraak en opbouw) door elkaar lopen. Als het bouwafval op de werf blijft liggen, zal het de overige werken vertragen.

Tips voor een propere werf

Maak van opruimen een gewoonte

Regelmatig opruimen kan je leren. Probeer er een gewoonte van te maken. Heb je net een werk uitgevoerd, zoals het frezen van sleuven in de badkamer, ruim dan eerst het afval op voordat je aan iets anders begint. Op deze manier blijft alles onder controle.

Verdeel taken

Indien gewenst, kan je een of meerdere personen verantwoordelijk maken voor het opruimen van de werf. Het is hun taak om afval te verzamelen, te sorteren en af te voeren. Geen vrijwilliger gevonden? Werk dan met een beurtorl.

Voorzie het nodige materiaal

Je werkplek schoon houden gaat makkelijker met het juiste materiaal. Er zijn verschillende gereedschappen en voorzieningen die het werk aangenamer maken, zoals een zandschop, een stevige kruiwagen, stortkokers en big bags of containers voor het afval. 

Stem af met leveranciers

Ook goede afspraken met leveranciers zorgen ervoor dat je werf proper blijft. Vraag bijvoorbeeld om verpakkingsmateriaal terug mee te nemen. Overschotten van bouwproducten kunnen ze later opnieuw ophalen.