Er komen erg veel zintuigen kijken bij een bierproeverij en daarbij is de ontvangst en het eerste gevoel het belangrijkste en leidend voor de rest van het bezoek. Als je echt geconcentreerd bier wilt proeven moet je geen afleiding hebben van buitenaf en proeven in een neutrale ruimte, alleen en het liefst in de ochtend. Als ik een bierproeverij mag begeleiden vind dit meestal plaats in een tegenovergestelde locatie. Er is veel afleiding omdat je met een groep vrienden/ collega’s aan het proeven bent, de ruimt is gezellig, er staat muziek aan en het tijdstip is meestal rond de klok van 20 uur. Hiermee speel ik meer in op de beleving waar het gezellig samenzijn en het ontspannen drinken van bier centraal staan. Tijdens een bierproeverij gebruik je maar liefst 4 zintuigen: zien, ruiken, voelen en als laatst proeven. Je ziet het biertje aankomen, dus dat is al de eerste verwachting die gecreëerd wordt. Is hij goed ingeschonken in een schoon glas en wordt het bier door een professionele ober voor je neergezet dan is je smaak al positief beïnvloed. Proeven doe je in 4 stappen.
|