CDV INFO
Image default
Eten en drinken

Hoe laat je bier optimaal tot zijn recht komen in een bierproeverij

Er komen erg veel zintuigen kijken bij een bierproeverij en daarbij is de ontvangst en het eerste gevoel het belangrijkste en leidend voor de rest van het bezoek. Als je echt geconcentreerd bier wilt proeven moet je geen afleiding hebben van buitenaf en proeven in een neutrale ruimte, alleen en het liefst in de ochtend.

Als ik een bierproeverij mag begeleiden vind dit meestal plaats in een tegenovergestelde locatie. Er is veel afleiding omdat je met een groep vrienden/ collega’s aan het proeven bent, de ruimt is gezellig, er staat muziek aan en het tijdstip is meestal rond de klok van 20 uur. Hiermee speel ik meer in op de beleving waar het gezellig samenzijn en het ontspannen drinken van bier centraal staan.

Tijdens een bierproeverij gebruik je maar liefst 4 zintuigen: zien, ruiken, voelen en als laatst proeven. Je ziet het biertje aankomen, dus dat is al de eerste verwachting die gecreëerd wordt. Is hij goed ingeschonken in een schoon glas en wordt het bier door een professionele ober voor je neergezet dan is je smaak al positief beïnvloed.

Proeven doe je in 4 stappen.

  1. De kleur: zegt iets over de bewerking van de ingrediënten en of het bier wel of niet gefilterd is. Hiermee worden al smaakverwachtingen gecreëerd.
  2. De geur: zegt wederom iets over de ingrediënten en nu krijg je al een eerste indruk van het bier. De geur kan anders zijn dan de smaak maar als je een goed bier drinkt is de geur en de smaak in balans.
  3. De smaak: is een complex iets omdat het net als een vingerafdruk is, elk mens is verschillend. Allereerst is er de temperatuur (veel bieren worden te koud gedronken) die bepaald wat je proeft. Hoe kouder bier is hoe minder je proeft. Daarom gebruik ik tijdens de bierproeverij bieren op kamertemperatuur zodat de temperatuur de tong niet verdoofd. Dan is het koolzuurgehalte belangrijk voor de smaak en vervolgens proef je de verhoudingen tussen de alcohol en de overige smaken.
  4. De nasmaak is erg belangrijk bij bier want de hopbitters worden waargenomen door de smaakreceptoren achter op de tong. Dus je moet het helaas doorslikken om een goede indruk te krijgen van het bier. Uitspugen van bier is dan ook echt uit den boze tijdens een bierproeverij.