CDV INFO
Image default
Zorg

Paniekaanvallen en paniekstoornis

Paniek aanvallen en paniekstoornis

Symptomen, Behandeling en Tips voor het overwinnen van Paniek

Een paniekaanval is een plotselinge toename van overweldigende angst. Je hart bonst en je kan niet ademen. Misschien voel je je alsof je dood gaat of gek bent. Onbehandelde paniekaanvallen kunnen leiden tot paniekstoornis en andere problemen. Zij kunnen zelfs ertoe leiden dat u zich terugtrekt van normale activiteiten. Maar paniekaanvallen kunnen worden genezen en hoe eerder je hulp zoekt, hoe beter. Met de behandeling kunt u de symptomen van paniek verminderen of elimineren en de controle over uw leven herstellen.

 

Wat scheidt normale angsten van paniekaanvallen?

Angstgebaseerde stress is een veel voorkomende ervaring die zich voordoen als we iets onbekend of iets tegenkomen die ons ongemakkelijk doet voelen. Het deel van ons zenuwstelsel reageert op een echte of mogelijke bedreiging en bereidt ons voor om te vechten of te vluchten. Paniek is een intense golf van angst die wordt gekenmerkt door zijn onverwachte en verzwakkende, immobiliserende intensiteit. Paniekaanvallen raken vaak uit het niets, zonder enige waarschuwing. Er kan geen duidelijke reden zijn voor de aanval. Ze kunnen zelfs optreden als u ontspannen bent of in slaap bent.

Een paniekaanval kan een eenmalig voorkomen zijn, maar veel mensen ervaren herhaalde episodes. Terugkerende paniekaanvallen worden vaak veroorzaakt door een specifieke situatie, zoals het oversteken van een brug of het spreken in het openbaar – vooral als die situatie eerder een paniekaanval heeft veroorzaakt. Meestal is de paniekinducerende situatie één waarin u bedreigd voelt en niet kunt ontsnappen.

U kunt een of meer paniekaanvallen ervaren, maar zijn anders perfect gelukkig en gezond. Of uw paniekaanvallen kunnen optreden als onderdeel van een andere aandoening, zoals paniekstoornis, sociale fobie of depressie. Ongeacht de oorzaak zijn paniekaanvallen behandelbaar. Er zijn strategieën die u kunt gebruiken om de symptomen te behandelen en er zijn ook effectieve behandelingen.

 

Tekenen en symptomen van een paniekaanval

Paniekaanvallen gebeuren vaak wanneer je thuis bent, maar ze kunnen overal en op elk moment gebeuren. Je hebt er misschien een terwijl je in een winkel winkelt, in de straat loopt, in je auto rijdt, of thuis op de bank zit.

De tekenen en symptomen van een paniekaanval ontwikkelen plotseling en bereiken hun piek meestal binnen 10 minuten. De meeste paniekaanvallen eindigen binnen 20 tot 30 minuten en ze houden zelden meer dan een uur. aan

Een volledig opgeblazen paniekaanval bevat een combinatie van de volgende tekenen en symptomen:

  • Kortademigheid of hyperventilatie
  • Hartkloppingen
  • Borstpijn of ongemak
  • Beven of schudden
  • Stikkend gevoel
  • Onwerkelijk of los van je omgeving voelen
  • Zweten
  • Misselijkheid
  • Duizelig of zwak voelen
  • Verlamming of tintelende sensaties
  • Angst

 

Oorzaken van paniekaanvallen en paniekstoornis

Hoewel de exacte oorzaken van paniekaanvallen en paniekstoornis onduidelijk zijn, duidt het hebben van paniekaanvallen dat het voorkomt in de familie. Er lijkt ook een verband te zijn met belangrijke levensovergangen zoals afstuderen van de universiteit en het betreden van de werkplek, trouwen en een baby hebben. Ernstige stress, zoals het overlijden van een geliefde, scheiding of werkverlies, kan ook een paniekaanval veroorzaken.

Paniekaanvallen kunnen ook worden veroorzaakt door medische aandoeningen en andere lichamelijke oorzaken. Als u aan symptomen van paniek lijdt, is het belangrijk om een ​​arts te zien om de volgende mogelijkheden uit te sluiten:

  • Mitralklep prolaps, een klein hartprobleem dat optreedt wanneer een van de hartkleppen niet goed sluit
  • Hyperthyreoïdie (overactieve schildklier)
  • Hypoglykemie (lage bloedsuiker)
  • Stimulerend gebruik (amfetaminen, cocaïne, cafeïne)
  • Behandeling van medicijnen

 

Behandeling voor paniekaanvallen en paniekstoornis

Paniekaanvallen en paniekstoornis zijn behandelbare aandoeningen. Ze kunnen meestal succesvol behandeld worden met zelfhulpstrategieën of een reeks therapiesessies.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie wordt algemeen gezien als de meest effectieve vorm van behandeling voor paniekaanvallen, paniekstoornis en agorafobie. Cognitieve gedragstherapie richt zich op de denkpatronen en gedragingen die de paniekaanvallen ondersteunen of veroorzaken. Het helpt u om uw angsten in een meer realistisch licht te bekijken.

https://www.doppazorg.nl/therapie-volwassenen/paniekstoornis-behandeling