CDV INFO
Image default
Zorg

Hoe wordt lactoferrine gebruikt?

Lactoferrine is een eiwit dat van nature in ons lichaam voorkomt. Het wordt in de voedingssector gebruikt in producten voor babyvoeding en voedingssupplementen. Lactoferrine is ook geïntroduceerd in de sectoren gezondheid en schoonheid. En meer recent heeft onderzoek gewezen op mogelijkheden voor nieuwe praktische toepassingen.

Lactoferrine in melk, speelsel en tranen: hoe werkt het?

Maar eerst, wat is precies de lactoferrine werking? Lactoferrine is dus een eiwit dat van nature in je lichaam voorkomt en het komt voor in de meeste afscheidingen die ons lichaam afgeeft, zoals melk, speeksel en tranen. We vinden ze ook in de secundaire granules die aanwezig zijn in neutrofielen. Dit glycoproteïne uit de transferrinefamilie heeft een extreem hoge affiniteit voor ijzer. Het bestaat uit een enkele, tweelobbige polypeptideketen met elke lob een bindingsplaats voor ijzer. In normale fysiologische omstandigheden heeft lactoferrine een lage ijzerverzadiging van ongeveer 10%. 

Lactoferrine wordt steeds meer gevraagd dankzij zijn voedingswaarde. Dit (intacte) eiwit bestaat uit maar liefst 696 aminozuren met een overvloed aan basische (positief geladen) aminozuren. In 2001 erkende de Amerikaanse FDA koemelk-afgeleide lactoferrine als GRAS-ingrediënt voor sportvoeding en functionele voeding, en in 2014 kende hetzelfde agentschap dezelfde definitie toe aan lactoferrine gebruikt in zuigelingenvoeding en zuivelproducten.

In Nederland werd lactoferrine uit koemelk goedgekeurd als nieuw voedingsmiddel voor gebruik in verschillende categorieën voedingsmiddelen, waaronder zuigelingenvoeding en zuivelproducten.

Wat zijn toepassingen van lactoferrine?

Aangezien lactoferrine van nature voorkomt in de melk van alle zoogdieren (nummer 2 van de belangrijkste eiwitten in moedermelk), worden zuigelingenvoeding verrijkt met runderlactoferrine goed verdragen door baby’s. In Europa en China is toevoeging van lactoferrine in gereconstitueerde zuigelingenvoeding (kant-en-klaar) toegestaan tot 1 g/L.

Deze glycoproteïne helpt het immuunsysteem van pasgeborenen te versterken. Lactoferrine kan ook de bekende beschermende effecten van borstvoeding in gang zetten, waardoor pasgeborenen beter bestand zijn tegen ziekteverwekkers. Daarom zien we al jaren met lactoferrine verrijkte zuigelingenvoeding, vooral in Aziatische landen, maar ook in de Verenigde Staten en Europa.

Andere toepassingen van lactoferrine

Zuigelingen voeding is de primaire markt voor praktische toepassingen van lactoferrine.  Maar ook andere sectoren maken gebruik van de nutritionele en functionele eigenschappen van de lactoferrine productie.

Lactoferrine wordt veel gebruikt als voedingssupplement. In het bijzonder als immunomodulator. Hoewel de werking ervan nog niet duidelijk is, weten we wel dat het de immuunrespons versterkt. Twee studies, uitgevoerd op gezonde vrijwilligers, toonden aan dat het consumeren van lactoferrine uit koemelk positieve immunomodulerende effecten heeft (afhankelijk van het oorspronkelijke profiel van het immuunsysteem van de vrijwilliger). De resultaten suggereren dat lactoferrine uit koemelk klinisch gebruikt kan worden om de immuunstatus van patiënten te verbeteren en zelfs een rol kan spelen bij het activeren van hun immuunrespons. Lactoferrine supplementen die momenteel worden verkocht bevatten al een zuiverheidsgraad van 96%.

Lactoferrine wordt ook gebruikt in cosmetica

Het is te vinden in een aantal schoonheidsproducten, waaronder make-up en haar-, gezichts- en lichaamsverzorgingsproducten. Door zijn antibacteriële eigenschappen is het bijvoorbeeld een zeer gewild ingrediënt in reinigingsmiddelen. Het wordt ook gebruikt in haarsprayformules om het haar te hydrateren en glad te maken. Lactoferrine stimuleert ook de huidstofwisseling en heeft een anti-verouderingseffect door zijn antioxiderende eigenschappen die vrije radicalen wegvangen.

Mondhygiëne en lactoferrine

Lactoferrine heeft een sterke affiniteit voor ijzer, waardoor het als bacteriostatisch middel kan fungeren. Het vermindert in feite de hoeveelheid vrij beschikbare ijzerionen, waardoor de ontwikkeling van bepaalde bacteriën en daarmee samenhangende problemen zoals slechte adem, cariës en tandsteen wordt geremd.

Zoals je ziet zijn er heel veel goede en gezonde toepassingen voor lactoferrine supplementen en ik ben erg benieuwd wat er binnenkort allemaal wordt onderzocht waarvoor lactoferrine goed is. Zodra ik meer interessante feitjes heb gevonden zal ik dit delen op mijn blog.