CDV INFO
Image default
Woning en Tuin

hoekankers

Hoekankers zijn stukken metaalwerk die letterlijk gebruikt worden om je dak boven je hoofd te houden. Ze verbinden stukken houtwerk met elkaar om zo de draagconstructie zo stevig mogelijk. Het lijkt misschien alsof er niet zoveel verschillende manieren zijn om balken loodrecht met elkaar te verbinden, maar er zijn verrassend veel verschillende manieren en dus verschillende hoekankers om dat voor elkaar te krijgen. 

 

De meest standaard hoekanker is een stuk metaal in de vorm van een L met benen in gelijke of verschillende lengte. Het verschil in lengte heeft te maken met de benodigde ondersteuning voor de constructie die je maakt. Als je zelf al weet hoe lang je de benen van je hoekanker wilt hebben, kan je zelf de gewenste maten opzoeken door de lengte van beide benen in mm op te schrijven als: n x n. 

 

Verder heb je ook nog raveeldragers. Deze hoekankers zijn gemaakt in de vorm van een U. Ze hebben ook nog lipjes die uitsteken aan de uiteinden. Deze hoekankers worden gebruikt in situaties waarin het belangrijk is om extra ondersteuning te bieden aan de zijkanten van de balk. 

 

Het is dus nodig om te weten hoe je balken in elkaar passen en wat de benodigde draagkracht van een balkconstructie is om goed in te kunnen schatten welke hoekankers je nodig hebt om een goede en sterke constructie te maken. 

 

Ten slotte is het handig om wat verwarring te voorkomen. Hoekanker is slechts een van meerdere termen die gebruikt wordt om als overkoepelende term voor dezelfde soorten metaalwerk te dienen. Je hoeft dus niet vreemd op te kijken als iemand het heeft over balkdragers, balkschoenen, stoelhoeken of hoekijzers.

 

Het is altijd handig om een expert te raadplegen als je zelf denkt dat je niet genoeg weet over verbouwen om een goed oordeel te vellen over welk soort hoekanker je aan moet schaffen.

 

https://www.bnvtools.nl/

Gerelateerde artikelen

Verhuisdozen voor elk budget koop je bij de Verhuisdozen-Winkel. Verhuisdoos om te verhuizen.

Waar ben je het veiligst op het moment van bliksem en onweer?

Een boomstronk verwijderen doe je niet zomaar even