CDV INFO
Image default
Woning en Tuin

Waarom aluminium jaloezieën het meest geschikt zijn voor een klein budget

Aluminium jaloezieën behoren tot de meest kosteneffectieve soorten raambekleding die er zijn, wat een grote bonus is als je een krap budget hebt. De lagere prijs is echter niet hun enige voordeel.

Voordelen en nadelen van aluminium jaloezieën

In de laatste paar jaar hebben aluminium jaloezieën een lange weg afgelegd. Hoewel standaard metalen jaloezieën nog steeds verkrijgbaar zijn, hebben nieuwe en verbeterde varianten ze aantrekkelijker gemaakt dan ooit.

Deze raambekleding is er in verschillende lamelbreedtes. Terwijl de variant met 25mm lamellen ooit populair was, geven de meeste mensen tegenwoordig de voorkeur aan de grotere lamelbreedtes. Dit komt deels omdat grotere lamellen een beter zicht door de jaloezie opleveren. Als de lamellen open gekanteld zijn, creëren de grotere lamellen een grotere afstand tussen de lamellen, waardoor meer licht en een beter zicht door het rolgordijn mogelijk is.

Een van de belangrijkste voordelen van aluminium jaloezieën is de verscheidenheid aan beschikbare kleuren (afgezien van hun betaalbaarheid). Ze zijn er in honderden tinten, variërend van effen wit tot glanzend brons, zodat je er een kunt kiezen die bij elke inrichting past. Extra kenmerken zoals ladderbanden maken ze zowel aantrekkelijk als economisch.

Aluminium jaloezieën kunnen lang meegaan, zeker als je jaloezieën van hoge kwaliteit krijgt. Ze zijn ook vochtbestendig, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor ruimtes als keukens en badkamers.

Kijk bij het zoeken naar horizontale jaloezieën van aluminium naar de dikte van de lamellen. Hoe dunner het metaal, hoe lager de kwaliteit. Dikkere lamellen zijn beter bestand tegen plooien en buigen dan dunnere lamellen, waardoor ze meer tegen een stootje kunnen. Let op de verschillende keuzemogelijkheden voor optillen en kantelen; je hebt de keuze om een tuimelstok of een koord te gebruiken om de lamellen te kantelen. Beide opties kunnen goed werken, en het is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Afgezien van hun prijs is een van de belangrijkste voordelen van aluminium jaloezieën de verscheidenheid aan beschikbare kleuren. Ze zijn verkrijgbaar in een brede waaier van tinten, van eenvoudig wit tot glanzend brons, dus er is er een die bij elke inrichting past. Ze zijn zowel modieus als betaalbaar, dankzij extra opties als ladderbanden.

Zijn aluminium jaloezieën schadelijk voor de gezondheid?

Een snee krijgen van metaal is buitengewoon gevaarlijk, ook al roesten aluminium jaloezieën niet. Daardoor is het geen veilige oplossing in huizen met kinderen en honden, die vaak achteloos op hun omgeving letten. De raambekleding heeft scherpe randen door de lamellen, en er is weinig wat je kunt doen om verwonding te voorkomen.

Ondanks hun lage kosten en moderne aanpassingen hebben aluminium jaloezieën verschillende nadelen. Door hun metalen constructie kunnen ze lawaaierig zijn in de buurt van het raam. Ze missen ook het vermogen om een raam “zachter” te maken op dezelfde manier als een stoffen zonwering dat doet.

Let bij het zoeken naar aluminium jaloezieën op de maat van de lamellen. Hoe smaller de lamel, hoe dunner het metaal. Dikkere lamellen kunnen meer tegen een stootje omdat ze beter bestand zijn tegen plooien en buigen dan dunnere lamellen.

 

https://www.raamdecoratie.com