CDV INFO
Image default
Woning en Tuin

Waar ben je het veiligst op het moment van bliksem en onweer?

De zomer is weer aangebroken, heerlijk. Maar zoals we ondertussen weten gaat dit in Nederland vaak gepaard met onweer en bliksem. De één vindt het prachtig, de ander staat doodsangsten uit tijdens zo’n onweersbui. Maar waar ben je eigenlijk het veiligst tijdens een onweersbui? En hoe kun je jezelf het beste beschermen tegen blikseminslag? 

Ga naar binnen!

Zoals je misschien al wel verwacht, kun je tijdens een onweersbui het beste naar binnen gaan. Ondanks dat je huis vaak hoog is en vol met elektriciteit, water, koperen leidingen en metaal zit, ben je in huis alsnog het veiligst. Ben je onderweg met de auto en niet in de buurt van je huis of een ander stevig gebouw? Dan is in de auto blijven zitten een goede tweede optie. Een auto bestaat uit geleidend materiaal, waardoor de bliksem via de buitenkant van de auto zijn weg vindt naar de grond. Rij je in een cabrio? Dan gaat deze vlieger helaas niet op. Om de bliksem te geleiden is het van belang dat je in een afgesloten auto zit, waarbij het dak het beginpunt is om de bliksem te geleiden. 

Wat kun je dan doen om binnenshuis zo veilig mogelijk te zijn?

Om te beginnen is het verstandig om uit de buurt te blijven van alles wat stroom geleidt. Denk hierbij aan je TV, je koffiezetapparaat, je computer en je telefoon die aan de lader hangt. Uit voorzorg is het te adviseren om de stekkers van deze waardevolle apparaten los te koppelen, zodat deze niet kapot kunnen gaan wanneer de bliksem inslaat. Vergeet hierbij niet de internetkabels uit de apparaten te halen, ook deze kabels kunnen namelijk de elektrische lading van de inslag geleiden. 

Vaak vragen mensen zich af of je kunt douchen tijdens een onweersbui. Hoewel de kans erg klein is dat je wordt geraakt door de bliksem tijdens het douchen, is het toch het veiligst om die douchebeurt nog even uit te stellen. De stroom van de bliksem komt namelijk daar op de plekken waar deze het beste geleid en water is daar één van. Je kunt daarom het beste op het moment van een onweersbui geen drinkwater uit de kraan tappen, douchen of afwassen. Het perfecte moment dus om even op de bank te gaan liggen met de beentjes omhoog en een goed boek in je handen. 

Nog niet helemaal gerust gesteld? 

Lig je toch nog niet gerust op de bank? Dan is een bliksemafleider aan te raden. Een bliksemafleider zorgt voor extra bliksembeveiliging voor je huis. Een bliksemafleider trekt de bliksem naar zich toe en geleidt de stroom direct naar de grond, waardoor jouw huis geen schade kan oplopen. Hiermee voorkom je eventuele brandschade of schade aan je apparatuur bij een (in)directe inslag. Hopelijk kun je daarna dan toch echt met een gerust hart op de bank gaan liggen en is het eindelijk tijd voor dát ene goede boek. 

 

https://www.aardnet.nl/bliksembeveiliging