CDV INFO
Image default
Aanbiedingen

De beste tips om snel en gemakkelijk in slaap te vallen

De beste tips om snel en gemakkelijk in slaap te vallen

Een deel van ons mensen is gezegend met de gave om snel in slaap te kunnen vallen. Het gezegde “hij slaapt zodra zijn hoofd het donzen hoofdkussen raakt” is op hen meer dan van toepassing. Maar voor velen is dat helaas niet weggelegd. Dat zijn de mensen die zodra ze zich onder hun Better Nights dekbed hebben genesteld nog een hele tijd, soms wel uren, wakker liggen. Schaapjes tellen, woelen en draaien, het helpt allemaal niets de slaap lijkt niet te willen komen.

De gevaren van slaapgebrek

Slaapgebrek is niet alleen vervelend, het heeft vaak ook vervelende gevolgen. Het kan de gezondheid schaden, het lichaam rust ’s nachts niet genoeg uit, wat allerlei lichamelijke klachten kan veroorzaken als hoofdpijn en spierpijn. Maar daarnaast heeft het ook vaak invloed op uw stemming. Als u halve nachten wakker ligt is dat vaak niet bevorderlijk voor uw humeur. Maar daarnaast kan het ook gevaarlijk zijn. Als u door gebrek aan slaap oververmoeid raakt, kan dit gevaarlijk zijn als u zich in het verkeer begeeft, op uw werk machines moet bedienen of bij voorbeeld medicijnen moet klaarmaken. De kans dat u daarbij fouten maakt wordt vergroot als u vermoeid op uw werk verschijnt. Maar er is hoop voor degenen die de slaap maar moeilijk kunnen vatten. Met een beetje kennis, planning en geduld kunt u zichzelf leren om sneller in slaap te vallen en van een gezonde ongestoorde nachtrust te genieten.

Wat u overdag moet doen om ’s nachts beter te slapen

Er zijn drie belangrijke dingen die u overdag kunt doen om ’s nachts beter te slapen. Een belangrijke daarvan is zorgen voor voldoende beweging. Ga regelmatig naar de sportschool, ga hardlopen of doe thuis cardio- of krachttrainingsoefeningen. Gulden regel daarbij is wel dat u niet moet trainen binnen 3 uur voordat u naar bed gaat. De adrenaline die het sporten vrijmaakt, zal u dan uit de slaap houden. Drink overdag niet te veel cafeïnehoudende dranken zoals koffie, maar ook in sommige soorten thee zit deze stof. Ook alcohol is slecht voor een goede nachtrust. U valt misschien sneller in slaap als u vlak voor het naar bed  gaan nog een slaapmutsje neemt, maar u slaapt minder diep en minder lang en rust dus minder goed uit. Ook veel water drinken vlak voor het slapengaan bevordert de nachtrust overigens niet. En de laatste tip om overdag rekening mee te houden is dat u moet proberen om geen dutjes te doen. Hoe verleidelijk het misschien soms ook is, als u overdag indommelt is de kans groot dat u ’s avonds de slaap niet kunt vatten.

Eet een lichte avondmaaltijd en zet op tijd de TV uit

Zwaar tafelen tijdens het diner zal uw slaap niet bevorderen. De maag is dan nog volop bezig om de overdaad aan voedsel te verteren en dat zal u zeker uit de slaap houden. Het advies is dus om juist een lichte avondmaaltijd te nuttigen met weinig vetten en suikers. Dit is sowieso bevorderlijk voor uw gezondheid. Daarnaast is het verstandig om ruim voordat u naar bed gaat de televisie uit te zetten en ook niet meer achter de computer te kruipen. De hersenen zijn anders nog te actief om snel te kunnen inslapen. Leg om die reden ook de smartphone en de tablet op tijd weg, vlak voor het slapengaan nog een spelletje doen is niet aan te bevelen.

Zorg voor een goed klimaat in de slaapkamer

Verwijder de televisie uit de slaapkamer, en ook de computer, tablet en smartphone horen daar niet thuis. De slaapkamer is om te slapen onder een koel donzen dekbed, niet om te werken of op het internet te surfen. Zorg vervolgens voor de juiste temperatuur in de slaapkamer. Hoe idealer de temperatuur in de slaapkamer, hoe beter het lichaam afkoelt tijdens de slaap, wat een betere nachtrust zal geven. De ideale temperatuur op de slaapkamer is ten hoogste 18°C. Beperk de hoeveelheid licht en geluid. Te veel licht en geluid zullen u belemmeren in uw slaap en het in slaap vallen bemoeilijken. Als er te veel licht is, bij voorbeeld omdat het gedurende de zomer pas laat donder wordt, draag dan een oogmasker. Gebruik oordopjes als u moet slapen in een omgeving waar te veel geluid is om goed te kunnen slapen. Bepaalde geuren kunnen uw slaap bevorderen. Bekende geuren die slaap bevorderend zijn, zijn bijvoorbeeld vanille, lavendel, sandelhout en marjolein. U kunt deze geuren op uw kussen sprenkelen, of een geurverdamper in uw slaapkamer gebruiken.

Zorg voor een goede bedtijd routine

Niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen is het belangrijk om een bedtijd routine te ontwikkelen. Belangrijk onderdeel daarvan is een vaste bedtijd. Je slaapt sneller en gemakkelijker in als je iedere avond omstreeks dezelfde tijd naar bed gaat. Een warm bad voordat u gaat slapen kan helpen om sneller in te slapen, omdat uw lichaam na een warm bad sneller afkoelt. Ook een beproefd middel om beter in te slapen zijn bekende ´slaapdrankjes` zoals warme melk en kruidenthee.

Yoga en meditatie

Goede manieren om beter te slapen zijn yoga en meditatie. Yoga oefeningen of lichte strekoefeningen kunnen je helpen om beter in te slapen. Ook visualiseren of mediteren zijn beproefde manieren om onder je donzen dekbed gemakkelijker in slaap te vallen. En wat ook voor veel mensen werkt is lezen. Leg een goed boek, of juist een heel saai boek naast uw donzen hoofdkussen en u zult al na een paar bladzijden te hebben gelezen slaperig worden en gemakkelijker inslapen.

Zorg voor een ontspannen lichaam en geest

Zware lichamelijke inspanning vlak voor het slapengaan is niet aan te raden. Het lichaam maakt hierbij adrenaline aan en als er een stof is die het slapen zo goed als onmogelijk maakt dan is het wel adrenaline. Intensief sporten kort voordat u gaat slapen wordt dan ook afgeraden. Ook geestelijk moet uw lichaam in rust zijn als u gaat slapen. Probeer zorgen en problemen van u af te zetten. Als u gaat liggen piekeren over geldzorgen, problemen op het werk of grote wereldvraagstukken zult u zeker niet gemakkelijk in slaap vallen.

Een gouden regel: comfortabel beddengoed

Een belangrijk aspect dat garant staat voor een goede nachtrust is beddengoed van goede kwaliteit. Een donzen dekbed is heerlijk licht en u zult er prima onder slapen. Datzelfde geldt voor een goed 4-seizoenendekbed of een all season dekbed. Een goede matras die uw lichaam goed ondersteunt is ook een absolute must. Draag lichte, comfortabele nachtkleding of overweeg om naakt te slapen. Zorg voor een goede slaaphouding, het is aan te raden om iedere avond in dezelfde houding in slaap te vallen, uw lichaam went dan aan deze houding en associeert deze met gaan slapen.

https://www.betternights.nl/