CDV INFO
Image default
Woning en Tuin

Ambachtelijk rieten dak

Sinds dat we ons kunnen herinneren, wordt er riet gebruikt om daken te dekken. Vroeger was dit de voornaamste optie, omdat er heel veel riet beschikbaar was en het ook goedkoop is. Alleen al die jaren geleden was het niet zo veilig. Een klein vuurtje erbij en weg is je dak.

Tegenwoordig zijn rieten daken wel veilig en wordt het ook weer steeds meer gebruikt. Een rieten dak geeft een soort van nostalgie naar ons Nederlandse boeren verleden. Het is niet alleen meer te zien op boerderijen en andere oudere huizen, maar ook juist in de moderne nieuwbouw wordt riet weer geherintroduceerd.

Rieten daken worden gemaakt van eenjarig riet, meerderjarig riet kan niet gebruikt worden. Het dak moet minstens 45 graden schuin zijn om een mooi effect te krijgen. Een rietdekker is degene die een rieten dak legt, het is een gespecialiseerd zelfstandig beroep. Er is geen school voor rietdekkers ofzo, je moet in de leer bij een bedrijf.

Een rieten dak is eigenlijk best wel een goed idee om weer te gebruiken op uw huis. Het gaat vrij lang mee (20-30 jaar) als je het goed onderhoudt. Uw huis moet daarom ruimte om zich heen hebben, zodat het dak licht en lucht krijgt. Zodra rieten daken te dicht op elkaar staan, kunnen er mossen en algen vormen in het dak en dat verkort de levensduur van het dak.

Het is niet voor niets jarenlang de manier van dakdekken geweest. Het is waterdicht en warm en isoleert tegen alle Nederlandse weersomstandigheden. Ook staat het heel ambachtelijk en is extra mooi zodra de zon erop schijnt of als het net geregend heeft. Ook op uw moderne woning staat een rieten dak mooi. Voor inspiratie kunt u kijken op de site van rietwerk.nl, zij hebben al vele mensen blij gemaakt met een nieuw rieten dak.

https://www.rietwerk.nl/