CDV INFO
Image default
Woning en Tuin

Veel gemak van een versnipperaar

Een versnipperaar wordt ook wel een hakselaar genoemd. Het is een machine die takken en kleine stammetjes hakselt. Vooral bedrijven in de tuin en parkbranche gebruiken zo’n machine. Overigens zijn er ook houtversnipperaars voor grote stammen hout. Ze worden aangedreven met sterke motoren en zijn verplaatsbaar door middel van wielen. Het versnipperen gebeurt met een schijf die bestaat uit verschillende messen. Het hout wordt door een trechter de machine ingevoerd, wordt vervolgens versnipperd door de messen en werpt de snippers er door een andere opening weer uit. Dit gebeurt pas als de snippers de juiste grootte hebben.

Een hakselaar voor bedrijven

Er zijn allerlei soorten hakselaars te koop. Voor zowel particulier gebruik als professioneel gebruik. Deze laatste is onder te verdelen in grootverbruik en normaal verbruik. De grootverbruikers gebruiken houthakselaars waar zelfs hele bomen in kunnen worden versnipperd. Kijken we naar de normale professionele gebruikers, dan komen we terecht bij hoveniers, boeren, maneges, gemeentewerken e.d. Het zijn gebruikers die een hakselaar niet de hele dag en het hele jaar door gebruiken, maar deze inzetten voor specifieke, korte projecten. Dat de hakselaar vooral in het najaar en in de snoeitijden ingezet, is duidelijk.

Mobiele versnipperaars

Vrijwel alle versnipperaars kunnen eenvoudig worden verplaatst, dankzij de wielen die vaak voorzien zijn van luchtbanden. Er zijn ook exemplaren die een trekhaak hebben, zodat ze met een trekker of auto kunnen worden verplaatst. Ze zijn gemaakt van een sterk buizenframe. Het grote voordeel van een hakselaar is uiteraard dat je er veel tijd mee bespaart. Snoeiwerk wordt snel en vakkundig in kleine snippers gehakt, waardoor je veel minder volume snoeiafval over houdt. Een versnipperaar is geen speelgoed. Ze dienen dus te zijn voorzien van de nodige veiligheidsvoorzieningen. Bijvoorbeeld door middel van een gordijn wat ervoor zorgt dat hout niet terugspringt uit de machine.

https://www.donatvanderhorst.nl

Gerelateerde artikelen

Een schilder in Wijchen

Interieuradvies in het mooie Eindhoven

Onder Constructie