CDV INFO
Image default
Zakelijke dienstverlening

Piloot worden: hoe start je hieraan?

Piloot worden: hoe start je hieraan?

Er zijn verschillende beroeps luchtvaartscholen waar je op een opleiding kunt volgen tot piloot. Daarnaast zijn er ook een aantal hogescholen waar je weer net wat meer over de opleiding leert. Je hebt zowel theorie als praktijk lessen. Daarnaast is het een erg kostbare opleiding met gemiddeld 100 duizend euro. Dit zijn alleen de kosten voor een opleiding en daarbij zouden dan nog kosten komen voor eten,drinken en huisvesting. Bovendien zijn er strenge eisen om toegelaten te worden. Het is dus niet vanzelfsprekend dat je aan deze opleiding kunt beginnen. Het is misschien ook wel een zware opleiding, maar als je eenmaal je vliegbrevet hebt dan snap je dat dit het waard is.

Dit is het salaris van een piloot

Veel mensen vragen zich af wat het het salaris van een piloot is. In het begin zal het salaris rond de 27.000 per jaar liggen, maar naarmate je ervaring krijgt loopt dit al snel richting de 43.000 per jaar. Voor de piloten die ook gevechtsvliegtuigen kunnen besturen kan dit zelfs tot 100.000 euro per jaar oplopen. Ook krijg je vaak bij 10,25,50 jaar een extra bonus als teken van trouwe dienst. In totaal kan dan het bedrag oplopen tot 250.000 per jaar met deze bonussen. Dit is niet bij iedere maatschappij, maar vanwege de schaarste wel bij de meeste.

Het grootste voordeel van het salaris van een piloot is toch wel dat je geen 40 urige werkweek maakt. Echter kan het wel zijn dat je een paar nachten in het buitenland verblijft. Dit is geen enkel probleem, want zo kun je ook van de wereld genieten. Het verblijf, eten en drinken wordt vaak door maatschappij betaald. Soms krijg je ook nog een vaste vergoeding voor vermaak. Het is dus eigenlijk geen werken, maar het kost je ook niets.

Waarom piloot worden?

Piloot is een internationaal beroep en wanneer je meertalig bent kun je vaak ook in andere landen aan de slag. Als je uitgekeken bent op je eigen land dan verkas je vaak naar een ander land. Bovendien is er bijna altijd wel vraag naar een piloot. Zeker als het gaat om gevechtspiloten voor toestellen zoals de boeing 747. Het schijnt zelfs een van de beste betaalde banen te zijn, maar dit is dan wel voor de ervaren piloot. Echter kun je als starter ook meer als een jaarsalaris verdienen terwijl je hier geen 40 uur voor hoeft te werken. Je bent dan misschien wel wat vaker van huis, maar tegelijkertijd zie je ook wat van de wereld.

Hoe ga je nog meer verdienen?

Vlieguren tellen mee voor de ervaring van de piloot. Daarnaast moet je ook een x aantal uren per jaar maken om je brevet te behouden. Echter is het aantal vlieguren ook goed voor je salarisstrook. Hoe meer ervaring je hebt hoe beter het loon zal gaan worden. Ook zijn er veel piloten die in de privé sector gaan werken. Hierbij moet je dan weliswaar investeren, maar als je veel klanten hebt dan is dit ook zo weer terugverdiend. Op de lange termijn haal je hier nog meer geld uit als een baan in loondienst.