CDV INFO
Image default
Auto's en Motoren

Iconische Skoda modellen | van VOITURETTE A tot SUPERB

Škoda is het Tsjechische woord voor ‘jammer’ of ‘schade’, maar na wereldwijd zelfs een kleine 25 miljoen auto’s te hebben geproduceerd, kan van ‘jammer’ niet meer gesproken worden. Sinds Skoda in 1991 is toegetreden tot de Volkswagen Groep heeft Škoda zich ontwikkeld van een regionale marktleider tot een internationaal succesvol automerk.

Geschiedenis

Tsjechie heeft met Skoda één van de oudste autofabrieken van Europa. Laurin en Klement zijn de grondleggers van het bedrijf. Zij begonnen met het repareren van fietsen, daarna het vervaardigen van motorenfietsen, om zich tenslotte toe te leggen op het produceren van auto’s.

Iconische modellen

1905 – LAURIN & KLEMENT VOITURETTE A

De autogeschiedenis van ŠKODA begint in Mladá Boleslav met de LAURIN & KLEMENT VOITURETTE A. Hij wordt in 1905 gepresenteerd en volgt na het succes van SLAVIA-fiets en de motorfietsen van L&K. De VOITURETTE A heeft een tweecilindermotor in V-vorm, met een voor die tijd toereikend vermogen van 7 pk. Hij haalt snelheden tot 40 km/h. 

1934 – ŠKODA SUPERB

In 1934 zoekt ŠKODA een naam voor zijn nieuwe vlaggenschip. Het wordt SUPERB wat is afgeleid van ‘superbus’, het Latijnse woord voor ‘trots’ of ‘magnifiek’. De ruim vijf meter lange luxewagen heeft exclusieve extra’s zoals een ingebouwde radio met zes elektronenbuizen een scheidingswand met rozenhout tussen de bestuurder en de passagiers op de achterbank.

 

Populaire Skoda Modellen

Populairste Skoda-modellen om te leasen zijn de Fabia, Scala en Kamiq. Via Skoda Private Lease zijn ze alle drie voordelig te rijden voor een vast bedrag per maand.

Fabia

De Skoda Fabia is een compact stadsvoertuig of zogenaamde supermini. De eerste generatie Skoda Fabia werd in september 1999 gepresenteerd op de Motor Show van Frankfurt. De stationwagon, Fabia Combi volgt een jaar later. Deze Combi is de eerste Fabia die gebruikmaakt van het VW Groep platform, dat ook de VW Polo en de SEAT Ibiza een basis geeft.

Het eerste succes van de Fabia is grotendeels te danken aan de samenwerking met Volkswagen. Dezelfde technische basis tegen prijzen onder die van alle andere VW Groep merken liggen.

De nieuwste Fabia is leverbaar als hatchback (basismodel), stationwagon (Fabia Combi) en saloon (Fabia Sedan). Skoda Fabia Private Lease behoort tot de voordeligste manieren om in een auto te rijden die is gebouwd op het Volkswagen platform.

Scala

De Škoda Scala is een ruime gezinsauto van Škoda met veel binnenruimte. De Scala biedt door zijn lengte genoeg beenruimte voor bestuurders en passagiers. De kofferbak één van de ruimste in zijn klasse. De goede stoelen en de pittige TSI motor zorgen voor een goed rijcomfort.

De Scala zit qua maat tussen de Fabia en de Octavia in. Hij werd in 2018 onthuld. De naam Scala is het Latijnse woord voor “ladder” of “trap”, wat volgens Škoda verwijst naar de grote stap voorwaarts die met dit model is gezet. De Scala gaat de concurrentie aan met de Renault Mégane en de Ford Focus.

Met Škoda Scala Private Lease rijd je een ruime gezinsauto voor een aantrekkelijke prijs.

Kamiq

De ŠKODA KAMIQ werd is in 2019 gelanceerd. Het is een compacte cross-over die door wordt gepositioneerd boven de Scala en onder de grotere KAROQ.

De KAMIQ lijkt aan de achterkant sterk op de SCALA en ook het interieur is overeenkomstig. De KAMIQ is ruimer en iets langer dan de vergelijkbare VW T-Cross en de Seat Arona.

Aan de voorkant van de KAMIQ zit een brede grille met dubbele lamellen. De voorspoiler versterkt het off-road karakter, evenals de grote wielen, de verhoogde motorkap en de hoge bodemvrijheid.

In Nederland houden we van het stoere design en de hogere zit van SUV’s. Mede hierom is Skoda KAMIQ Private Lease vanaf de lancering populair.

https://leaseauto.nl/private-lease/skoda/

Gerelateerde artikelen

Waarom autoschade Eibergen geen probleem meer is

Een SPAL-ventilator laten plaatsen

De Hyundai i20