CDV INFO
Image default
Dienstverlening

Hoe kun je toch veilig werken op grote hoogte?

Veilig werken op een dak van een gebouw dat moet worden gerepareerd is zonder maatregelen niet mogelijk. Een balkon zonder leuning is niet valbestendig. Het dekken van een dak brengt ook het risico van uitglijden met zich mee. Werken op grote hoogte brengt dus per definitie het dodelijke gevaar van vallen met zich mee. Leren door te doen is hier absoluut geen goed idee. Preventie is aan de orde van de dag. Daarom zijn er diverse veiligheidsnetten om de veiligheid van mensen te kunnen waarborgen.

Veilig werken verdient de nodige aandacht

Vallen van grote hoogte is een van de meest voorkomende oorzaken van niet veilig werken. Het risico is vooral groot in de bouw en bij dakwerkers, maar ook machineonderhoud of werkzaamheden aan industriële toevoerwegen kunnen een dodelijke aangelegenheid worden. Omdat de werkterreinen waarvoor betrouwbare valbeveiliging moet worden geïnstalleerd sterk uiteenlopen, is de persoonlijke veiligheid bij het werken op hoogte navenant gevarieerd. En zelfs verschillende soorten daken vereisen het gebruik van totaal verschillende beschermende maatregelen. Om mensen op het werk te voorzien van veiligheidsvoorzieningen die geaccepteerd worden en de routineactiviteiten niet verstoren, is ook een goede kennis van de specifieke werkomgeving nodig – en een zorgvuldige planning.

Drie doeleinden voor veiligheidssystemen

  • Ze zorgen ervoor dat de gebruiker in de eerste plaats niet te dicht bij de desbetreffende valrand kan komen. Bij werkzaamheden op het dak zou dit dus betekenen dat de zogenaamde vallijn beperkt is tot een lengte die de dakdekker, de installateur of het schoonmaakpersoneel niet toestaat een stap voorbij de rand van het dak te zetten.
  • Ze houden de gebruiker stevig op zijn werkplek en voorkomen een vrije val, zoals met valbeveiligers.
  • Ten slotte zijn er systemen om te voorkomen dat de gebruiker bij een val te ver valt of zelfs de grond raakt. Zij vangen de gebruiker op. Hij moet dan wel binnen de kortst mogelijke tijd worden gered. Zodat er ernstige schade aan de gezondheid wordt voorkomen.

In principe verdienen beveiligingssystemen de voorkeur boven valbeveiligingssystemen, maar dit is niet altijd gemakkelijk mogelijk bij werkzaamheden zoals machine- of voertuigonderhoud. Bij vliegtuigonderhoud bijvoorbeeld moeten de onderhoudstechnici zich vrij over het gehele oppervlak van de machine kunnen bewegen. Om vervolgens de inspectie volgens de voorschriften te kunnen uitvoeren. Een vastzetsysteem zou in dit geval eerder een belemmering zijn, terwijl een valbeveiligingssysteem hier veel praktischer blijkt te zijn.

Valnetten

Zoals de naam al zegt, wordt dit type net gebruikt om vallende personen of grote voorwerpen op te vangen om zo ernstige verwondingen te voorkomen. Persoonlijke valnetten worden altijd horizontaal gemonteerd en zorgen niet alleen voor de veiligheid van de vaklui op het dak, maar ook voor de bescherming van de mensen onder het net tegen vallende voorwerpen.

Veiligheidsnetten

Veiligheidsnetten kunnen niet alleen horizontaal, maar ook verticaal of asymmetrisch worden gebruikt op de meest uiteenlopende gebieden. Ook worden regelmatig veiligheidsnetten in kleuterscholen, kinderdagverblijven, trappenhuizen en zwembaden geplaatst. Geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik.

 

Gerelateerde artikelen

Kies voor optimale bescherming van jouw data met een Security Operations Center

EASY RIDER: INTRODUCEERT DE VOLLEDIG NIEUWE HOVERKART!

De isolatie van een staalconstructie op maat