CDV INFO
Image default
Vervoer en transport

De voordelen van een oplooprem voor de aanhanger

In Nederlands zijn bijna alle aanhangers uitgerust met een oplooprem. Het is een eenvoudig maar doeltreffend remsysteem dat voorkomt dat de aanhanger tijdens het rijden en remmen tegen de auto oploopt.

Wat is een oplooprem voor de aanhanger

Een oplooprem zorgt er voor dat een aanhanger, maar bijvoorbeeld ook een caravan of een boottrailer, niet tegen de auto aandrukt als de wagen remt. Dit tegen de auto aandrukken wordt ‘oplopen’ genoemd.

Hoe werkt een oplooprem

Het principe van de oplooprem is eenvoudig. Aan de dissel van de aanhanger zit bij de koppeling een schuifstuk. Dit stuk schuift in elkaar op het moment dat de aanhanger wil oplopen. Hierdoor worden de remkabels aangetrokken en de remvoeringen tegen de binnenkant van de remtrommel aangedrukt. De aanhanger remt dan af. Het is wel belangrijk dat u zo veel mogelijk geleidelijk remt. Dit mechanisme treedt ook in werking als u een steile heuvel afrijdt en de aanhanger door zijn eigen gewicht oploopt. Is de oplooprem goed afgesteld, dan merkt u niet dat de aanhanger afremt.

Achteruitrijden met een oplooprem

Met het principe van het oplopen zou de aanhanger remmen als u achteruitrijdt. Dit is echter niet het geval dankzij de terugrijautomaat die is verwerkt in de remtrommels. Op het moment dat de remtrommels achteruit draaien drukken de remvoeringen niet (of minder hard) tegen de remtrommels. U kunt dus prima achteruit rijden, maar voelt vaak wel een lichte weerstand.

Wat is het verschil tussen ongeremd en geremd

We spreken van een geremde aanhanger als deze een oplooprem heeft. Van een ongeremde aanhanger spreken we als deze geen oplooprem heeft. De remmen van de auto moeten de aanhanger mee afremmen. Het is dan belangrijk uw autopapieren te controleren op het maximale trekgewicht van de wagen. De remmen van de auto moeten namelijk sterk genoeg zijn om zowel het gewicht van de auto als die van de (beladen) aanhanger af te remmen. Zijn de remmen niet sterk genoeg, dan heeft u een langere remweg en de kans dat u ‘doorschiet’ terwijl u remt, met alle gevolgen van dien. U maakt van een ongeremde aanhanger een geremde aanhanger door een oplooprem van een aanhangeronderdelenshop te monteren.

Maximaal toegelaten massa

Een ongeremde aanhanger heeft altijd een maximaal toegelaten massa van 750 kilo. Dit is het gewicht van de aanhanger samen met dat van de lading. Een geremde aanhanger mag ook een grotere maximaal toegelaten massa hebben, tot een maximum van 3,5 ton.

Met een oplooprem voor de aanhanger kunt u dus meer gewicht trekken. Ook beschermt een oplooprem tegen het oplopen van de aanhanger, wat prettiger rijdt en ongelukken kan voorkomen.

Heeft uw aanhanger een oplooprem en zijn onderdelen aan vervanging toe? Bij een aanhangeronderdelenshop vindt u eenvoudig alles dat u nodig heeft.