In de wereld van voeding, gezondheid en training hoor je elke dag duizenden verschillende verhalen. Dit kan het voor de (onervaren) sporter erg moeilijk maken om te weten welke informatie hij wel en welke hij niet moet volgen. Daarom hebben wij een aantal feiten en fabels voor je op een rijtje gezet. {externalimage}} Gezondheidsfactor 1 – Lichaamsbeweging geeft je meer energie (feit). Hoe uitgeput je ook bent van het sporten, je zult uiteindelijk meer energie hebben. Dit komt doordat lichaamsbeweging meer endorfine vrijmaakt, een stof die van nature in het lichaam wordt aangemaakt en ons blij, euforisch en vol energie maakt.
Gezondheidstip 2 – Alleen sporten en niet letten op wat je eet zal je gewicht doen verliezen (mythe) Wanneer je sport, verbrand je meer calorieën dan je normaal zou doen zonder te sporten, maar door te sporten verbruik je ook meer energie. Dit leidt tot een grotere eetlust. Als je aan deze eetlust toegeeft door je (ongezonde) eetgewoonten voort te zetten en de calorieën die je verbrand hebt weer op te eten, dan zal lichaamsbeweging je niet helpen de extra kilo’s kwijt te raken.
Gezondheidstip 3 – Alcohol maakt dik (mythe) Alcohol wordt vaak geassocieerd met een buikje. De term “bierbuik” verwijst bijvoorbeeld naar een vooruitstekende buik. Sommige studies vinden een verband tussen alcoholconsumptie en gewicht, maar andere niet. Er is echter geen bewijs dat je van alcohol meer dik wordt dan van andere producten die ook veel calorieën bevatten.
Gezondheidsfactor 4 – Lichaamsbeweging maakt je resistenter tegen ziektes (Feit) Regelmatige lichaamsbeweging heeft veel voordelen voor de gezondheid. Het verbetert de conditie, versterkt de spieren, maakt mensen minder depressief en je voelt je fitter. Bovendien kun je ook samen sporten en er een sociale activiteit van maken. Door te bewegen verminder je het risico op verschillende gezondheidsaandoeningen en voorkom je, in combinatie met een goede voeding, zwaarlijvigheid. Het Nederlands Centrum voor Sportonderzoek raadt volwassenen aan ten minste 2,5 uur per week te bewegen. Ben jij iemand die graag beweegt? Wat dacht je van een wandelvakantie in plaats van een strandvakantie? Denk aan huttentocht Dolomieten 3 dagen, bijvoorbeeld. Of wat dacht je van de Alta Via 1?
Gezondheidsfactor 5 – Meer spiermassa betekent meer energieverbruik (feit). Spieren verbruiken de hele dag door energie, dus ook in rusttoestand verbruiken ze meer energie. Dit betekent dat je meer kunt eten, wat geweldig is, toch?
Gezondheidsfactor 6 – Te veel eieren zijn slecht voor je (mythe) Eieren zijn niet slecht voor je. Je moet wel je totale inname van verzadigde vetten in de gaten houden en niet overdrijven. Als eieren in deze categorie vallen, zijn ze een uitstekende bron van vet omdat de vetten in eieren hoofdzakelijk onverzadigd zijn. Bovendien heeft cholesterol in de voeding weinig direct effect op het bloedcholesterolgehalte. Dit komt omdat je lichaam het strikt reguleert onder invloed van vele andere factoren zoals de lichaamssamenstelling en de inname van alle andere voedingsstoffen in je voeding.
Gezondheidsfactor 7 – Diepvriesgroenten zijn minder gezond dan verse groenten (mythe). Diepvriesgroenten worden bijna onmiddellijk na de oogst ingevroren, zodat ze doorgaans evenveel of zelfs iets meer vitaminen bevatten dan verse groenten. Hoe langer de groenten worden bewaard, hoe meer vitaminen verloren gaan. Groenten in potten bevatten doorgaans minder vitaminen dan verse of diepvriesgroenten en zijn per definitie minder gezond.
Gezondheidstip 8 – Drink elke dag minstens twee liter water (feit). Oké, misschien een kleine correctie: de hoeveelheid water hangt af van de intensiteit van je werk/sport. Werk je lichamelijk of doe je veel aan sport? Dan is het raadzaam om meer dan 1,5 liter te drinken. Moet je 1,5 liter water drinken? Nee, je kunt ook koffie, thee of andere dranken drinken. Het belangrijkste hier is dat je je lichaam niet achtervolgt met suikerhoudende dranken. Water drinken is natuurlijk de gezondste optie. Als jedit moeilijk vindt, kun je ook fruit aan het water toevoegen om het een extra smaak te geven.
|