CDV INFO
Image default
Banen en opleidingen

6 regels: hoe praat je over geld tijdens een sollicitatiegesprek?

vacatures

De meeste werkzoekenden willen hun inkomensniveau veranderen samen met een verandering van baan. Het salaris van werknemers is echter een delicate kwestie en niet elke kandidaat is bereid om kalm en vol vertrouwen zijn salarisverwachtingen te uiten. Terwijl de werkgever een constructieve verantwoording verwacht voor de wensen van de sollicitant. Geld voor een interview is een apart onderwerp voor onderhandelingen. Zoals bij elk onderhandelingsproces, zijn er hier veel subtiliteiten die u moet kennen voordat u een interviewer ontmoet.

1. Wie moet als eerste over financiële zaken praten? Onthoud de gouden regel: totdat de personeelsfunctionaris een formeel werkaanbod heeft geuit, kunt u de loonkwestie niet aan de orde stellen. Anders riskeert u de indruk te wekken van de egoïstische persoon die het meest geïnteresseerd is in het salaris van werknemers. Hoogstwaarschijnlijk zal de recruiter besluiten dat je geen loyaliteit aan de werkgever kunt tonen, en als een ander bedrijf je een salaris aanbiedt, minstens een paar duizend hoger, ga je daar meteen naartoe.

2. Hoeveel moet u aangeven als u een vragenlijst moet invullen? Probeer om te beginnen een direct antwoord te vermijden en schrijf “ter discussie”. Staat de HR-manager erop dat u exacte cijfers opgeeft? Schrijf het interval op waarbij het laagste niveau uw salaris op uw vorige werkplek kan zijn (of het gemiddelde voor specialisten van uw niveau in de regio), verhoogd met 10%. Maar om uzelf de kans te geven om te onderhandelen, voegt u nog eens 20% toe aan dit bedrag en noteert u het resultaat als de bovenste balk van uw salarisvork. Recruiters zijn bekend met deze truc en gebruiken soms een trucje waar je ook rekening mee moet houden. Om te begrijpen hoeveel u op de arbeidsmarkt “waard” bent, vraagt ​​de recruiter u het minimumloon te noemen dat bij u past. U spreekt bijvoorbeeld het cijfer van 40 duizend roebel uit. Uw gesprekspartner vraagt ​​opnieuw: “En als uw salaris 38 duizend is, accepteert u dan het aanbod van de werkgever?” U weegt alle voor- en nadelen af, en als u voorzichtig een gat hebt gelaten om te onderhandelen, zult u het waarschijnlijk eens zijn. Maar de interviewer stopt niet, hij blijft vragen stellen, en telkens noemt hij een kleiner en kleiner bedrag. Zo berekent de recruiter stap voor stap de werkelijke handelslimiet voor lonen.

3. Wanneer kunnen we over geld praten? Probeer, indien mogelijk, niet over salarissen te praten totdat u antwoord op al uw vragen krijgt. Je moet goed gemotiveerd zijn en al weten hoe graag je voor dit bedrijf wilt werken. De meest succesvolle formulering voor de dialoog over salarissen is wellicht: “Ik zou graag later op de bespreking van deze kwestie terugkomen, als u zeker weet dat mijn kandidatuur zoveel mogelijk voldoet aan de eisen van de werkgever”; “Ik denk dat uw bedrijf op een verantwoorde manier omgaat met de selectie van specialisten, daarom staan ​​wij klaar om een ​​fatsoenlijk salaris te bieden”; “Ik neem aan dat uw bedrijf een bezettingstafel heeft waar alle salarissen al zijn goedgekeurd. Ik ben bereid om naar een voorstel te luisteren als u het uitspreekt. “

4. Wat zit er in dit bedrag? Zorg er bij het bespreken van financiën voor dat u duidelijk maakt over wat voor soort salaris we het hebben. Recruiters geven vaak aan op welk bedrag er nog belastingen worden ingehouden.

5. Sociale garanties of sociaal pakket? Werkzoekenden begrijpen vaak het verschil tussen deze concepten niet. Laten we het uitzoeken. Sociale waarborgen zijn de wettelijke rechten van een werknemer op betaalde ziektedagen, vakantie, lunchpauze, betaling van reiskosten en overdracht van belastingen naar de juiste fondsen. Elke inbreuk op deze rechten druist in tegen de normen van de huidige arbeidswetgeving. Het sociaal pakket wordt gevormd uit de voordelen die de werkgever op eigen initiatief aan werknemers verstrekt. Dit kan het afleveren van personeel op de werkplek zijn door het transport van het bedrijf, betaling voor mobiele communicatie, vergoeding voor maaltijden, de mogelijkheid om onderwijs te volgen op kosten van de werkgever, enz. Soms kan het volledige voordelenpakket een krachtig argument zijn bij het nemen van een definitieve beslissing.

6. Waarom wil je zo’n salaris ontvangen? Vaak vraagt ​​een recruiter wat een werkzoekende precies motiveert om zo’n salarisverwachting te uiten. De sleutelwoorden van uw antwoord moeten zijn: kennis, ervaring, vaardigheden, prestaties en aanvullende opleiding (certificering). Als argument kunt u ook het aantal officiële taken opgeven dat moet worden uitgevoerd. Vertel in geen geval over moeilijke levensomstandigheden, zieke familieleden, kleine kinderen of hypotheken. Het is uw taak om de werkgever te interesseren voor uw professionaliteit en geen medelijden op te wekken.

https://www.vindazo.be